В бібліотеці-філіалі №13 пройшла квест-гра «Дні святкові, ялинкові». Спочатку проводився майстер-клас «Паперові дива». Вихованці гуртка «Оригамі - оригінальний конструктор» ПМЦПО, дотримуючись рекомендацій керівника гуртка Ольги Сухаревської, з завзяттям взялись за роботу. Діти створювали новорічні іграшки з паперу: гномика, зайчика, рухливу пташку, інтерактивну листівку. До заходу був підготовлений перегляд літератури та виставка робіт гуртківців «Білі грані зими. Оригамі».

Мабуть, ніде немає такого чудового Різдва, як у нас на Україні! З ялинкою, з кутею, веселою колядою та щедрівками. Різдвяна радість народження Ісуса – це радість, яку хочеться розділити з цілим світом! І у ці святкові дні, як ніколи, відчуваєш єдність рідного народу. Адже, саме Різдво – час забути всі образи і негаразди, час згадати, що всі ми – одна велика дружня сім'я. І, насамперед, час підняти свої очі до неба і разом з Янголом проспівати: «Христос рождається! Славімо Його!».

Різдво Христове - одне з найзначніших релігійних свят, традиції святкування якого сягають глибини століть. Різдво називають "матір'ю всіх свят". Саме цього дня всі віруючі радіють народженню Спасителя, Сина Божого. Значення цього свята настільки велике, що літочислення ми ведемо від Різдва Христового.

Наш народ завжди яскраво та красиво святкував Різдво Христове. Напередодні свята прикрашали різдвяну ялинку. День перед Різдвом називають Святвечіром. В Україні Святвечір ще називають Щедрий вечір, Багата кутя. З давніх-давен словом і ділом у цей день намагалися створити образ багатства, миру, спокою у своєму будинку. Цього дня збиралися разом усі члени сім'ї, вважалося, що цей вечір обов'язково треба провести у колі рідних. Цього вечора прийнято розповідати дітям про історію народження Ісуса, показувати вертеп.

«Сім’я сидить за столом, вечеряє, – вже й кутя, й узвар на столі. В хаті так ясно, світло горить якось надзвичайно весело і разом урочисто. Вся сім’я гомонить, кожному хочеться сказати щось радісне, кожний почуває себе щасливим і повним надій, хоч ніхто не знає, чого, власне, сподівається він і чи справдяться його надії… Тая радість перелітає з одного обличчя на друге, мигтить, мов зірниця, в очах, бринить чарочками, лунає в дзвінкому дитячому сміхові. І гомін, і сміх; але не той-то буйний, непевний гомін, коли люди гомонять і сміються надто голосно, щоб заглушити своє горе й сльози, – ні, се гомін спокійний, хоч і веселий. Як любо, урочисто-спокійно лунає те спільне: «Святий вечір!.. Будьмо здорові з святим вечором!» – рядки з образочка «Святий вечір!» Лесі Українки.

Згідно з древніми міфами, янголи, Божі вісники, пов’язані з небесними планетами й світилами: Гавриїл – з Місяцем, Рафаїл – з Меркурієм, Михаїл – з Венерою тощо. Можливо, в цьому виявляється давня мрія людства про духовний зв'язок космосу і землі. Адже космос з грецької означає – «порядок», «устрій», «упорядкованість», «краса», «мир». Отже, янголи прилітають до нас, щоб нагадати про необхідність морального влаштування людства і Всесвіту. У їхніх очах – німий докір і добра віра, гірке розчарування і світла надія. Та чи зрозуміємо ми їхні погляди?

Зима вступила у свої законні права, сніг встиг порадувати красою. Тривають новорічно-різдвяні свята та зимові шкільні канікули. А з книгами зима затишніша й цікавіша. Це чудовий час, щоб зануритись в казкову атмосферу різдвяних історій під час затишних сімейних вечорів. Книжки допоможуть створити казковий настрій очікування маленького різдвяного дива. На наших книжкових поличках є чимало натхненних та сповнених магії дитячих книжок. Це книги, що даруватимуть святковий настрій і малечі, і дорослим. Адже спільне читання – це завжди свято!