Традиційні страви – це страви, в основному повсякденні, то готуватися вони могли легко та швидко. Тому, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є картопля, капуста, буряк, гриби. Традиційна українська кухня багата великим розмаїттям овочевих страв. Це – капусняк, холодник та різноманітні борщі. Багато страв української кулінарії набуло етнічної символіки. Про зразки найвищих досягнень власного полтавського кулінарного мистецтва розповіла жінкам, внутрішньо переміщеним особам, Марія Пісцова - завідувачка відділу етнографії Полтавського обласного краєзнавчого музею.
Вона разом з науковим співробітником Наталією Сахно не один рік працювали над цим проєктом «Музейна корчма». І сьогодні в читальній залі бібліотеки-філії №5 відбулася презентація цього унікального музейного проєкту, де пані Марія ознайомила всіх присутніх з історією та рецептурами приготування різних видів борщів, супів та юшок. Також вона зазначила, що борщ внесли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, як елемент «Культура приготування українського борщу». Господині дізналися, що символом полтавської кухні є галушки.
Наприкінці жінки ділилися своїми рецептами борщів.
Отже, полтавська кухня на сьогодні зберігає свою самобутність і розвивається в різних напрямках. Тому слід дбайливо зберігати для нащадків одне з найбагатших надбань українців – народну кухню.