Вареники – одна з найбільш відомих страв української національної кухні, й дійшла вона до нас із сивої давнини. Українські начинки для вареників — картопля, сир, вишкварки, використовують також капусту, цибулю, гречану кашу, мак, вишні, сухофрукти, а на Полтавщині — навіть варений горох, розтертий з калиною. Готову страву подають зі сметаною чи олією, зі смаженою цибулею. Вареники з маком та ягодами посипають цукром або подають в ягідних сиропах чи в меді.
Ось як писали про вареники в художній літературі: «Коли не забредеш к Мірочнику, бувало, У його є і хліб, і сіль, і сало, Чи то в скоромний день – із маслом буханці, книші, вареники і всякі лагомини» (Євген Гребінка); «…вогонь в печі Та на черені калачі, Як сонце яснеє печуться, Вареники із маслом труться» (Степан Руданський); «Подивимось», казав коваль сам до себе, «як це буде Пацюк їсти вареники. Нахилятись він, певно, не схоче, щоб сьорбати, як галушки, та й не можна: бо треба вареника спершу вмочити в сметану» (Микола Гоголь).
13 січня - Щедрий вечір, або свято Меланки (Маланки). Вважається: як почнеш рік, так він і минатиме. Тому до зустрічі Нового року намагались припасти якомога більше продуктів, щоб святковий стіл був особливо щедрим. Страви не є пісними. В цей день господині печуть гречані млинці, готують пироги з м'ясом, бублики і вареники, здебільшого з сиром.
Працівники бібліотеки-філіалу №13, напередодні свята Маланки, пропонують ознайомитись з деякими цікавими фактами про українські вареники.
-
Вареники традиційно ототожнюють з Місяцем, бо вони схожі на нього за формою і використовувалися нашими пращурами як жертовна їжа, присвячена богині води.
-
Назва «вареники» є загальноукраїнською, а «пироги» - західноукраїнською (галицькою). Вважається, що ця страва існувала ще за часів язичництва.
-
Більшість людей вважають вареники стравою української кухні, але це не так. Українці перейняли її від турків. Цю страву вони називали “дюш-вар” - вироби, зроблені із пісного тіста, які подавали вареними. Українцям сподобалась ця страва, і вони запозичили її у турків, назвавши її спочатку “вара-ники” - від слова варити. Пізніше, назва трансформувалась у вареники.
-
На сільськогосподарській виставці «Агро-2018» Київська область представила найбільший в Україні вареник з картоплею. Був установлений національний рекорд України.
-
Вареник – чи не найпопулярніша страва української діаспори. Його навіть увічнили в камені у канадському Глендоні. Кулінарне диво з каменю заввишки 9 метрів та важить майже 3 тонни. В Україні пам’ятник варенику розташований при в'їзді в Кіровоградську область (біля села Синьки).
-
Готуючи вареники на Меланки доповнюють страву сюрпризом, підкладаючи у начинку різні предмети: ґудзик, квасолину, цукор та інші. Вважається, що кожний предмет уособлює майбутнє людини, яка, розкусивши вареника, натрапить на нього.
-
У Буковелі щороку відбувається фестиваль вареників. У 2013 році тут був побудований пам’ятник варенику зі снігу, який увійшов до Книги рекордів ТК «Буковель».
Тож пропонуємо вам негайно замісити вареничків і добре відсвяткувати!