Друк
Категорія: Виставки
Перегляди: 219
«Він був істиним українцем, не забудеться краєм за свої правдиві і милі, як Україна картини…»
І. Рєпін 

Микола Корнилович Пимоненко – український живописець, автор багатьох картин на національну українську тематику. Твори Пимоненка в опоетизованому вигляді зображують побут і працю українського народу; в його картинах жанрова сцена нерідко поєднується з пейзажем.

1

Майстер не соромиться вміння любити, і недарма головні мотиви його жанрових полотен – побачення, святочні ворожіння, ревнощі, весілля.

Художник з етнографічною точністю зображує українські народні звичаї та обряди.

Жанрові, переважно лірико-оповідні за своїм характером, полотна художника відзначаються винятковою достовірністю, тонким психологізмом та колористикою. Пимоненку на рідкість правдоподібно вдавалося відтворювати на полотні дві стихії – воду та місячне світло. 

Окрім того, одна з його картин – «Гопак» – успішно експонувалася на виставці в паризькому Салоні у 1909 році, і її придбав музей Лувру. А це вже багато каже про художника і його майстерність.

Миколу Пимоненка сміливо можна назвати гордістю української спадщини талантів, натхненням для сучасного покоління, прикладом того, що українці були й залишаються талановитими, гідними не тільки визнання в рідній країні, але й у світі. Тож пам’ятаймо і пишаймося.

Працівники центральної бібліотеки запрошують вас переглянути віртуальну виставку картин видатного українського художника.