Друк
Категорія: Виставки
Перегляди: 229

Олександру Гаврошу, журналісту і письменнику, автору пригодницьких повістей і п’єс для дітей, а також поезій і прози для дорослих в цьому році, 26 березня, виповнюється 50 років. Бібліотека – філіал №12 пропонує літературну годину "Головне для мене – розказати цікаву історію" 

Олександр Гаврош народився 26 березня 1971 року в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Має близько двох тисяч публікацій у пресі та понад сорок авторських книжок. Нині не полишає журналістику. З 2000-их років почав писати художні твори. Після виходу кількох збірок поезії спробував себе у прозі…

Автору цікаво експериментувати у творчості, тому часто змінює жанри — від поезії до пригодницьких книжок, казок, детективних романів, драматичних п'єс. Твори любить писати зранку, отримує задоволення у процесі збору матеріалу, читанні, опрацьовуванні. Твори Олександра Гавроша дуже стислі, як здавлена пружина, без зайвих словесних потоків і швидко читаються. Вони не перенасичені описами.

Олександр Гаврош – не публічна людина, він сучасний популярний письменник, твори якого вже увійшли до шкільної програми.

"Неймовірні пригоди Івана Сили"

Сучасній дитячій літературі потрібні свої герої. І вони є. Один з них – Іван Сила, якому присвячена однойменна книга, написана талановитим письменником О. Гаврошом. Це дивовижна історія про відомого силача, який свого часу вигравав безліч турнірів, брав найвищі місця на міжнародних змаганнях і успішно виступав на світових аренах цирку. Головний герой твору є прототипом реально існуючого закарпатського богатиря Івана Фірцака. Він був удостоєний чемпіонських звань і жив цікавим життям, повним пригод. Книга дуже захоплива і життєстверджувальна. 

1

2013 року на основі цієї повісті було знято перший в третьому тисячолітті український дитячий фільм "Іван Сила"

Бібліотекарі бібліотеки – філіалу №12 рекомендують зразу прочитати книгу О. Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили", а потім подивитись художній фільм. 

Наступна книжка з цієї серії "Пригоди тричі славного розбійника Пинті" — перша українська повість про легендарну постать нашої історії. В її основу лягли народні перекази про опришків. 

2

Весела розповідь про одного з найвідоміших карпацьких опришків Григора Пинтю, якого народ назвав хоробрим. Пинтя був таким відомим, що указ про його арешт видав сам австрійський імператор, а грошова винагорода була визначена у 500 дукатів – велетенську на той час суму. Коли ватага Пенті приєдналася до протиавстрійського повстання мукачівського князя Ференца Ракоці II, той сприйняв це з великим захопленням, називаючи розбійницького отамана "славним". 

''Розбійник Пинтя у заклятому місті''

3

Продовження пригод опришків, історія яких розпочалася в книзі ''Пригоди тричі славного розбійника Пинті''.

Це не просто роман, сповнений дивовижних пригод, які так майстерно описав один з найяскравіших сучасних дитячих письменників Олександр Гаврош. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку в Закрайсвіття, де разом зі шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги - Прунслик, Чорний лицар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ґанджі - баба та багато інших... 

''Галуна-Лалуна або Іван Сила на острові Щастя''

4

Іван Сила, найдужча людина світу, щасливо зажив у сімейному колі – з дружиною Мілкою та трьома діточками, неперевершеними шибайголовами. Аж якось одного ранку спокій родинного життя порушує дивний лист – запрошення відсвяткувати на пароплаві ''Колумбіна'' 10-річний ювілей від останніх гастролей цирку пані Бухенбах. Усе сімейство Сили вирушає у подорож. На пароплаві збираються чи не всі циркові друзі і виявляється, що ніхто не знає, хто ж надсилав запрошення. А перед ними – безкрає море…

Письменник активно впроваджує в українську літературу закарпатські теми й популяризує народних героїв. 

"Олександр Гаврош про... Григора Пинтю, Олександра Духновича, Івана Силу, Адальберта Ерделі, Августина Волошина"

5

Олександр Гаврош розповідає у цій книжці про дитячі роки своїх видатних земляків, мешканців Закарпаття – одного з найцікавіших куточків нашої країни.

"Різдвяний песик"

6

Святковий день Різдва для жителів маленького містечка, що в Карпатах, проходить як один із буднів. Старий вчитель математики знову на самоті зі своїми сумними роздумами, сім’я Грубасів активно вирішує свої ділові справи, хтось закрився в своєму домі та злиться на всіх довкола, а в інших – багато своїх проблем і бід. Однак, всі персонажі, далеко в душі, бажають пережити справжнє диво Різдва. Але тільки одному маленькому семирічному Юрчикові з щирим та простим дитячим серцем вдалось побачити справжнє різдвяне чудо… 

"Дідо-Всевідо"

7

Не варто заходити самому далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви? А може тільки так можна зустріти діда, що все знає. Він тобі не одну моторошну казку розкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про Яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казки це?..