Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 153

Святкування Дня вишиванки для читачів бібліотеки-філії №4 стало традиційним, як для всіх українців. Це подія, яка покликана зберегти наші традиції, передати їх наступному поколінню. 

Для наших пращурів вишиванка мала містичне, сакральне значення, служила оберегом. Зараз вона пов'язує українців зі своєю історією, є кодом нації й нагадуванням про нашу багату культуру та ідентичність.

У кожного народу є речі, які вважаються символами. В Японії - кімоно та сакура, в Індії - сарі та бінді, в Україні - вишиванка та калина. І чудово, коли ці символи органічно існують у нашому повсякденному житті! 

Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров’я та краси, щасливої долі й родової пам’яті, любові та святковості.

Пізнавальна година «А над світом вишиванка цвіте» стала ще одним кроком для юних читачів, щоб зрозуміти: «Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно».

Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов’ю підтримуючи власні традиції. Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу, і не лише у нашій країні. Навіть голлівудські красуні залюбки одягають ніжну вишиту сорочку.

«Чим же насамперед є вишиванка для українця? Оберегом, святинею, місточком між поколіннями чи красивим елементом одягу?» Разом із п’ятикласниками Розсошенської гімназії шукали відповіді на це запитання. Зверталися до історії вишиванки, основних її етапів, кожен з яких – цікавий факт, який був відомий не всім. 

Говорили з школярами про «вишивальні техніки», яких в Україні більше 100. Діти ділилися власними історіями про свої вишиванки та святкування дня вишиванки в родинах.

Літературно-мистецька сторінка «Чарівна краса вишиванки» , поетична зустріч «А вишиванка - долі оберіг» додали позитиву, настрою та впевненості.

Ми – сильний, волелюбний народ. Насамкінець зустрічей, як побажання звучало: «Нехай вишиванка стане справою не одного святкового дня. Особливо зараз, у час, коли вишиванка стає проявом самоідентифікації для українців, розсіяних у різних куточках світу».