Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 186

Остін – популярна британська письменниця, автор камерних романів з життя провінційного дворянства, основоположник родинного, «дамського роману». Письменниця, яку й до сьогодні вважають «Першою леді» англійської літератури. Понад два століття не слабшає читацький інтерес до романів Джейн Остін. Навіть у XXI столітті письменницю ніяк не назвеш старомодною, оскільки мода минає, а Остін залишається. Манера її письма іронічна і ненав’язлива, проза вирізняється вишуканою простотою і філігранним стилістичним опрацюванням. Письменниця так і не зазнала слави чи визнання за життя, але її вплив на масову культуру неможливо переоцінити.

«Гордість та упередження» — найвідоміший роман Джейн Остін і не дивно, що екранізацій цієї книги було декілька. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розчарування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь. Одна з найбільш улюблених екранізацій – режисера Джо Райта (2005р.), яку бібліотека-філія №2 запропонувала для перегляду шанувальникам Ранкового кінотеатру. Головні ролі у фільмі виконали Кіра Найтлі та Меттью Макфейден. У фільмі все красиво: і музика, і пейзажі, і актори…На думку багатьох критиків саме Райт зняв найкращу адаптацію «Гордості та упередження». Ця картина в повній мірі відповідає духу знаменитого твору. Найбільше досягнення режисера тут те, що він у фільмі напряму цитує першоджерело, але при цьому репліки героїв здаються цілком природніми та звичними.

Класику не судять – просто дивляться і захоплюються дивовижним часом, коли дівчата носили пишні спідниці з кринолінами, туго утягували корсети і падали в непритомність, а чоловіки були джентльменами. Глядачі оцінили цей чудовий фільм; книги Джейн Остін також розібрали з полиці бібліотеки – класика завжди в моді!