Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 145

29 січня виповнюється 105 років вікопомному бою під Крутами. У пам’ять про цю подію бібліотека-філія № 11 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ пропонує до читання кінороман Костянтина Тур-Коновалова «Крути 1918». Це – драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях. Як сказав автор: «Цей роман не є ані цілковито вигаданим, ані винятково документальним. Проте читач знайде тут і карту подій, і цитати з розповідей очевидців, і навіть газетні вирізки».

2

Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. 

Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію.

Але тоді було не до амурних справ. Брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі «Арсенал». І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери.

Ходять чутки, що у складі якогось із українських загонів є більшовицький агент, який передає інформацію «червоним». Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника… У горнилі бою, не шкодуючи власних життів, змагаються брати за незалежність та любов.

1

Для тих, хто не знає української історії тих часів, у книзі подано три передмови, дві інтродукції та офіційні рядки. В них розповідається, що відбувалося у світі та в Україні, що передувало подіям 1918-го, та що відбулося після. Роман настільки цікавий, що після історичних відступів хочеться чимскоріше повернутися до сторінок, де йдеться про головних героїв, коли сотня українських студентів-добровольців наважилась протистояти трьом тисячам військових. 

Запрошуємо до читання!

Нагадуємо, бібліотека-філія № 11 знаходиться за адресою: вул. Нагірна 1-Б. Тел. для довідок: (0532) 55-29-10.