Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 197

«Щедрівочка щедрувала, Із Новим роком вітала…» читачів бібліотеки-філії №5 та ВПО в образі Меланки та Кози. Ці персонажі найбільш поширені у новорічному костюмованому дійстві. 

Як це радісно зібрати друзів, причепуритися до свята і піти щедрувати веселою компанією, бажати господарям у кожній хаті злагоди і достатку та отримувати за це гарну винагороду. Під оплески присутніх звучали щедрівки у виконанні Катерини Штепи, наукового співробітника музею та Олексія Орла, завідувача соціокультурним відділом ЦБ ПМТГ.

Так званий старий Новий рік прийнято відзначати з 13 на 14 січня. Святкування супроводжувалось обрядами та виконанням щедрівок. Щедрівки – це величальні українські обрядові пісні. За звичаєм вони, як і колядки, величають господаря та його родину у вечір «Щедрої куті». Дівчата починають щедрувати з вечора до опівночі 13 січня. Парубки в цей час водять Козу, вбираючись у костюми Маланки, Василя, Цигана та інших фольклорних персонажів.

Меланка – один із основних персонажів дійства, її викрадає лиходій Дід-Змій і рятує Василько-Місяць. Цей образ найбільш характерний для Полтавщини. Щедрували у регіоні переважно дівчата.

А на ранок 14 січня всі чекали посівальників, щоб рік був щедрим на урожай, добробут, здоров’я.