Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 317

Напередодні новорічних та різдвяних свят щороку ми шукаємо подарунки. Ми надсилаємо коробки з пряниками, шукаємо теплі шкарпетки чи хорошу книгу — і докладаємо до них листівки з особливими словами, для підтримки та нагадування про свою любов та турботу. Адже ніщо так не зігріває серце як увага та добрі слова!

До речі, перша новорічна листівка з'явилася в туманному альбіоні в 1794 році. Художник Добсон відправив своєму другові поздоровлення зі святом на якому намалював зі зворотної сторони картинку із зображенням сімейства навколо ялинки. Другові це сподобалось, і на наступний рік листівки розлетілись вже по всіх знайомих спритного художника.

Звичайно, незабаром цю ідею підхопили підприємці, що почали малювати вітальні картки на продаж.

Є й інша версія. Вона говорить, що вперше різдвяні листівки з'явилися в 1841 році у вітрині книгарні в Шотландії. 

За пальму першості сперечаються й французи. Вони стверджують, що одне з перших згадувань про новорічні листівки датується 1777 роком, коли «Паризький поштовий альманах» розмістив повідомлення про те, що «поштою пересилаються як поздоровлення мальовані картинки з текстом».

Яка із цих версій більш правдоподібна точно не знає ніхто. Одне безсумнівно - перша поштова листівка з'явилася з нагоди Нового року. І сьогодні різдвяні й новорічні листівки, мабуть, користуються найбільшою популярністю серед усіх поштових карток.

2

А що ж українською листівкою? Чи затишні зимові сюжети вимальовувалися виключно в друкарнях Лондону, Стокгольму чи Парижу? Аж ні. Серед найвідоміших графіків різдвяних листівок були Олена Кульчицька, Ярослав Пстрак, Осип Курилас, Теодор Гриневич, а ще Юліан Крайківський, який одним із перших одягнув листівку в орнаменти українських килимів. Українські різдвяні листівки красувалися традиційними сюжетами – колядниками, вертепом, дідухами, вишуканими зимовими сніжними краєвидами. Талановиті художники вміло поєднували техніки та сюжети, різноманітні кольорові гамми та графіку. 

Не забувайте заздалегідь обрати подарунки своїм рідним та друзям та обов’язково додайте до них листівки. Нехай теплі слова зігріють наші душі, і ще раз нагадають про те, що найголовніші речі у світі – це турбота, увага та спілкування. А для вашого гарного настрою колектив бібліотеки-філії №3 зробив добірку різдвяних листівок українських авторів різних часів.