Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 191

Соломія Амвросіївна Крушельницька –  народилася 23 вересня 1872 року на  Білявинці, Бучацький повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина.

Видатна українська оперна співачка, педагогиня. За життя визнавана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак та нагород, є і звання «Вагнерівська примадонна» XX століття.

Співати з Крушельницькою на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував їй свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Зі сцени по всьому світу з її вуст лунала українська пісня. Особливе місце у творчій діяльності співачки займали концерти, присвячені пам'яті Тараса Шевченка та Івана Франка. Для участі в цих концертах вона часто приїжджала до Західної України.

Педагогиня Соломії Крушельницької – Одарка Бандрівська говорила: «Її голос захоплював силою звуку, дзвінкістю, соковитістю, оксамитовістю, гнучкістю, досконалою вокальною дикцією, віртуозною технікою, благородним тембром, далекозвучністю, ліризмом і драматизмом».

Тахтаулівська бібліотека-філія Центральної бібліотеки ПМТГ долучається до відзначення 150 років від дня народження Соломії Амросіівни Крушельницької – української оперної співачки.

До вашої уваги презентація «Неперевершена муза – С.А.Крушельницька», приємного перегляду.