Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 198

Проблема професійного самовизначення школярів наразі надзвичайно актуальна. Одним з найважливіших завдань, яке ставить перед собою сучасна молодь, є пошук і знаходження певної професії, профілю, які дадуть можливість не тільки забезпечити себе і майбутню сім’ю матеріально, але й отримувати задоволення від улюбленої справи. 

Професійне самовизначення постає як серйозна життєва потреба. Щороку сотні тисяч юнаків і дівчат, що завершили шкільне навчання, починають шукати застосування своїм силам і здібностям «у дорослому житті».

Відколи живе людство – існує і проблема вибору занять, трудової діяльності, професійної кар’єри. Справжню насолоду приносить лише та праця, яка обирається лише за власним бажанням, відповідно до інтересів та покликання. У світі існує понад 40 тисяч професій. У такому різноманітті складно орієнтуватися. Тому вчені умовно об’єднали усі професії на п’ять типів: «Людина – техніка» (професії, спеціалісти яких мають справу з технікою), «Людина – природа» (спеціалісти займаються об’єктами живої та неживої природи), «Людина – людина» (професії, обравши які ви будете працювати з окремими людьми або групами людей), «Людина – знакова – система» (предметом праці є знаки, знакові системи, цифри, слова, інформація, - такі спеціалісти потрібні у будь-якій галузі), «Людина – художній образ» (професії для тих, хто має розвинений смак, художньо-образне мислення). 

На що орієнтуватися абітурієнту, вибираючи ту чи іншу професію? Методики, тести, рекомендації для вступників можна знайти, завітавши до бібліотеки-філії №5. Які професії і навички будуть актуальними в недалекому майбутньому, які галузі та спеціальності найперспективніші в Україні: про це можна прочитати в періодиці книгарні. А ще бібліотекарі запропонують вам художню літературу, з якої ви дізнаєтесь багато цікавого про певну професію: Гудолл Джейн «Моє життя серед шимпанзе», Генрі Марш «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», Бел Кауфман «Вгору сходами, що ведуть униз», Мартен-Люган «Щастя в моїх руках», Джеймс Герріот «Про всі створіння великі і малі».

1

Вибір професії – одне із найвідповідальніших рішень, які приймає людина в житті. Вибір професії – це прийняття рішення при великій кількості альтернативних варіантів та необхідності враховувати різноманітні фактори. Є такий вислів: «Щастя – це коли вранці хочеться йти на роботу, а після роботи – додому». Щоб не помилитися, вибір професії потрібно робити правильно. Усвідомлений вибір – це знання про власний образ «Я» і про світ професій. Крім цього, необхідні певні специфічні знання щодо основ вибору професії. Це особливо важливо за умов конкурентного середовища та потреб ринку праці. Тому слід пам’ятати, що вибір професії має бути усвідомленим. По-перше, майбутня професія повинна бути в радість, а не в тягар. По-друге, ви повинні володіти набором професійно важливих для цієї професії якостей: інтелектуальних, фізичних, психологічних. По-третє, ця професія повинна користуватися попитом на ринку праці.

Отже, від правильного вибору професії залежить повноцінне, щасливе життя. Це можливо тільки тоді, коли людина працює творчо, із задоволенням, і обрана професія відповідає її здібностям, інтересам та професійній підготовці.

Цей допис підготували працівники бібліотеки-філії №5 Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади.