Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 169

Кожного року створюється безліч літературних творів різних жанрів, народжується все більше письменників й нагороджуються різноманітні літературні премії. Працівники сектору соціокультурної діяльності Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади розкажуть вам про цьогорічну переможницю Міжнародної Букерівської премії 2022 року.

Премію отримала письменниця з Індії Гітанджалі Шрі.

1

Її роман «Піщана гробниця» на 725 сторінок став першою в історії премії книгою, яка була написана мовою гінді та потрапила до шорт-листа номінантів.

Сюжет «Піщаної гробниці» розгортається на півночі Індії і розповідає про пригоди 80-річної жінки, життя якої кардинально змінюється після смерті чоловіка.

«Це блискучий роман про Індію та її поділ. Завдяки чарівній жвавості та співчуттю в ньому сплітаються в калейдоскопічне ціле юність і старість, чоловіче та жіноче, сім'я та нація», — прокоментував вибір переможця голова журі Букерівської премії Френк Вайн.

«За мною і цією книгою – багата та процвітаюча літературна традиція гінді, та інших східноазіатських мов. Світова література стане багатшою від визнання найкращих авторів на цих мовах», – сказала Гітанджалі Шрі під час своєї промови.

Гітанджалі Шрі є авторкою трьох романів і кількох збірок оповідань, а її роман перекладено англійською, французькою, німецькою, сербською та корейською мовами. 

Роман Шрі змагався за першість з іншими авторами, які потрапили до шорт-листу премії: 

2

Приз за роман письменниця розділить із американською перекладачкою «Піщаної гробниці» Дейзі Рокуелл. Авторка та перекладач отримають винагороду у 50 тисяч фунтів стерлінгів (майже 2 мільйони гривень або приблизно $68 тис.), яку мають поділити між собою.