Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 170

Ще з раннього дитинства ми вчимо малечу правилам безпечної поведінки на вулиці. Надзвичайно важливо навчитися правильно переходити дорогу, а для цього – «подружитися» із світлофором. То ж коли і як винайшли світлофор? Колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас цікаву інформацію.

Прийнято вважати, що перший світлофор з’явився в 1868 році у Лондоні. Але насправді це не зовсім так. У столиці Великобританії в той рік біля парламенту був встановлений швидше семафор, на зразок тих, які використовувалися на залізниці. Він мав дві великі стрілки, які регулювалися вручну. Справжній же світлофор був винайдений у 1914 році в американському Клівленді.

Для того, щоб зрозуміти, наскільки важливим було винайдення світлофора, потрібно уявити Америку після Першої світової війни. Цей період був надзвичайно успішним в США. Стрімко розвивається економіка, міста перетворюються на багатолюдні «вулики». Автомобіль стає не розкішшю, а дійсно доступним засобом пересування. Саме тоді й стає зрозумілим – машини в Америці є, а повноцінної інфраструктури для них немає. 

2

П’ята Авеню була і залишається зараз однією з найбільш напружених вулиць у Нью-Йорку. Саме на ній і було вирішено встановити перші в місті напівавтоматичні світлофори. А вже в 1920 році один з керівників поліції Детройта Вільям Поттс вклав свої власні гроші в розвиток дорожньої інфраструктури – 37 доларів він витратив на дроти і виготовлення першого світлофора, який з’явився на перетині Вудворд і Мічиган авеню. Він вже мав три сигнали: до червоного і зеленого додався жовтий, який служив попередженням для водіїв і пішоходів. Вільяма Поттса після цього стали називати «Містер світлофор».

У тому ж році світлофори встановили в Нью-Йорку, де вони змогли проявити всі свої найкращі якості. Можна сміливо сказати – саме з Нью-Йорка світлофори почали завойовувати планету. Якщо раніше в годину пік шлях по П’ятій Авеню від 57-ї до 34-ї стріт займав майже 40 хвилин, то після встановлення світлофорів він скоротився відразу до 10 хвилин. 

5 серпня 1923 року винахідник Геррет Морган запатентував перший автоматичний світлофор, який сам перемикав сигнали. Як було сказано в пояснювальній записці до патенту, завдяки цьому приладу черговість проїзду перехрестя ставала незалежною від особи водія або поліцейського. Тобто автоматичний світлофор підтверджував один з принципів демократії – всі рівні перед законом. 

3

Зараз є спеціальні світлофори не тільки для автомобілів, але і для велосипедів, пішоходів, трамваїв і навіть коней. З’явилися спеціальні стрілки, які дозволяють повертати направо навіть при «червоному» і звукові сигнали, що допомагають людям зі слабким зором переходити дорогу. А в день патентування світлофору, 5 серпня, світ відзначає Міжнародний день світлофору.