Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 232

20 травня в світі відзначається день бджіл і тому бібліотека №12 вирішила привернути вашу увагу до ролі в природі маленької трудівниці - бджоли, адже саме ця комаха є найбільш корисною у господарстві нашої планети.

Сьогодні важкий для українського народу час. І не даремно, саме нас порівнюють з бджолами, говорячи, що українці - вони як бджоли... Потроху, по краплині збирають свій мед. Нікому не загрожують. Роблять свою справу. Нікого не чіпають. Але якщо чіпають їх «вулик», вони піднімаються всі. І їм уже тоді все одно, якого ти розміру. Ми віримо в українську армію і наш народ. Це наша земля! Слава Україні!

Бджола — надзвичайно багатогранний символ. Вона уособлює мудрість, родючість, працьовитість, ощадливість, порядок, чистоту та цнотливість. У низці традицій бджола служила символом неба й зірок. Це колективні комахи, які живуть великими сім’ями – вуликами і мають сувору ієрархію та розподіл праці. Склад бджолиної сім’ї включає в себе: матку, трутня, робочу бджолу. Бджоли харчуються квітковим пилком і нектаром. Збираючи пилок і нектар, бджоли здійснюють дуже важливу і корисну функцію - запилення квіток. У пошуках їжі бджоли можуть пролітати до 10 км за день. Саме бджола є найбільш корисною у господарстві комахою нашої планети, адже завдяки їй люди з давнини мають можливість ласувати створеним продуктом - медом. Ще в давні часи люди навчилися спеціально розводити бджіл, а мед, отриманий з їх допомогою, протягом століть служив, як улюбленими солодкими ласощами, так і ліками. Отже, бджола з давнини є вірним другом людини. Існує близько 20 тисяч видів бджіл. Їх можна виявити на всіх континентах, окрім Антарктиди.

2

Тривалість життя бджоли не велика, і якщо вона народилася навесні або влітку, то зазвичай вона складає в середньому всього лише місяць. Така коротка тривалість життя обумовлена важкою працею, яку веде робоча бджілка, добуваючи нектар. Якщо ж робочій бджолі пощастило народитися восени, то вона може прожити навіть пів року, так як їй потрібно пережити зимові холоди, щоб навесні бути відповідальною за збір меду і взяти участь у його накопиченні. Довше за всіх у бджолиному суспільстві живе матка бджола. Зазвичай середня тривалість життя матки становить 5-6 років, але для цього їй необхідно бути цінною самкою і регулярно давати новий приплід.

З бджолами пов’язано безліч міфів і легенд, наприклад, за віруваннями давніх єгиптян, душа померлого покидала тіло людини у вигляді бджоли. Ще первісні люди помітили, що бджолині гнізда являють собою цінну здобич, і як наслідок полювали за ними. Але справа ця була небезпечною і важкою, так як бджоли могли закусати невдалого добувача меду до смерті.

У міфах бджола часто є атрибутом або одним з утілень Великої Матері. Бджолу пов'язують із Кібелою (Діаною), Деметрою, Персефоною, Афродітою; їхніх жриць називали «бджолами». Пізніше бджола стала емблемою Діви Марії. Цими давніми уявленнями можна пояснити деякі вирази, які збереглися до нашого часу: українці називали бджолу «святою», німці давали їй назву «божа пташка» і «пташка Марії».

1

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ:

Отже саме завдяки невтомній праці цих маленьких істот - бджіл, ми маємо можливість куштувати найцінніший й неймовірно корисний для здоров’я чудодійний продукт-натуральний мед! Тому запам’ятайте Бджола пригощає, але й кусає. Бджоли завжди раді цвіту, а люди раді меду.

3