Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 152

У розпалі осінь, а значить прийшов час оновити книжкові полички… 

У міських книгозбірнях Полтави читачі визначають найкращі новинки року – в номінаціях дорослої, підліткової та дитячої літератури. Книжкову премію «Еспресо. Вибір читачів» у травні 2017 року заснував телеканал «Еспресо».

За задумом організаторів, Премія покликана відзначати найкращі літературні новинки року, підтримувати інтерес до читання в українців, допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям – знаходити шлях до читачів. Спочатку високоповажне експертне журі з 12 професійних літературознавців та критиків обирає кращі книжки з Довгого списку, а далі переможців визначають звичайні читачі шляхом голосування у бібліотеках по всій Україні.

4

Цього року в категорії дорослої літератури за перемогу змагаються Петро Вольвач  з книгою «20+1, або Земля мертвих», Сергій Жадан зі збіркою поезій «Псалом авіації» та Юрій Андрухович із книгою «Радіо Ніч». Бібліотекарі бібліотеки-філіалу № 1 Полтавської МЦБС запрошують усіх охочих долучитися до голосування та пропонують ознайомитись з номінантами Премії.

1

«Це книга портретів людей, яких ніколи, за жодних обставин не можна б було зібрати в одному місці. Чи є ця книжка мемуаристикою? Безумовно, тому що це – спогади автора про людей, і багато чого написано з використанням класичних засобів мемуаристики. Чи є ця книжка романом? Так, це роман з новел, по суті, це історія головного героя Павла, розказана через його взаємини з різними людьми. Чи є ця книжка літературознавством? Безумовно, бо більшість персонажів – люди літератури, видатні поети та письменники. Хоча це, мені здається, зовсім інший вид літературознавства, що буде дуже затребуваний серед освітян, які часто про ту чи іншу видатну людину хочуть прочитати не просто біографічну довідку чи статтю у Вікіпедії, а дізнатися деталі», - написав український журналіст, письменник та есеїст Михайло Бриних у передмові до книжки Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих», що вийшла у «Видавництві Старого Лева».

2

«Псалом авіації»  Сергія Жадана –  це вірші написані впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос… У художньому оформленні та на обкладинці видання було використано фото Марисі М'яновської. Збірка поезій побачила світ у видавництві «Meridian Czernowitz».

3

Серед номінантів ще одне видання з арсеналу «Meridian Czernowitz»  – роман Юрія Андруховича «Радіо Ніч». За словами літературного редактора Олександра Бойченка, це «найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір письменника. Простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя»... Головний герой – геніальний клавішник, рок-зірка на вершині слави та невдаха-піаніст з  круїзного судна. А ще палкий революціонер і борець проти репресивної машини, трохи злочинець, в’язень і фінансовий махінатор. Він міг стати вождем, міг очолити спротив, але в нього немає навіть миті, щоб зупинитись та озирнутись. Тікати й ховатись, намагатись розібратись з почуттями і поза тим знайти відповіді. Сюжет роману сплітається одразу з кількох ліній... У «Радіо Ніч», просто посеред роману, на читачів чекає ще й п’єса. Тут також є яскраві містичні елементи, інтертекстуальність, алюзії і самоалюзії, деякі очевидні самоповтори  й зовсім непомітні відсилки, надзвичайно барвиста мова – все це дозволить насолодитися не тільки насиченим сюжетом, а й майстерно написаним текстом. Також на обкладинці книжки є QR-код, що відкриває Youtub-канал із музикою з роману – «Списком Ротського», який звучить в етері Радіо Ніч. А картина, використана в дизайні обкладинки, була написана спеціально для цього роману відомим львівським художником Влодком Костирком.

На цьогорічний конкурс було подано багато гідних перемоги книжок, тому експертам Премії було непросто зробити свій вибір, так само непросто буде й нам, читачам, зробити свій вибір. А, можливо, зовсім навпаки… Нагадаємо, переможця п’ятого сезону книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2021» з вересня по листопад визначають читачі у бібліотеках по всій країні. Книгозбірні Полтави чекають на вас! 

Читаймо, бо ми того варті!