Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 257

Мова віддзеркалює душу народу, його історію. Для кожного народу своя мова — найкраща, але ніхто не заперечуватиме, що українська мова за милозвучністю і співучістю — одна з найкращих.

Уявіть собі, якою може бути мова, вона така різноманітна! Коли матуся розмовляє з дитинкою, або співає їй колискову, можна сказати, що мова тепла, сонячна, ласкава і вона має ніжний жовтий, зелений, рожевий колір і таку мову хочеться слухати й слухати. Але коли хтось лається, каже погані, грубі слова, то мова стає неприємною, брудною, образливою, її не хочеться слухати і відразу до людини, яка так розмовляє, складається негативне відношення, від неї хочеться утекти, щоб не чути й не бачити і така мова зразу має відтінок темного кольору. Тож давайте будемо поважати свою мову, берегти її, не казати поганих слів, не кричати, не лаятись, щоб нашу мову хотілося чути й говорити нею і щоб вона завжди була тепла, яскрава, мелодійна.

Для тих, хто дбає про культуру мови, про своє сьогоднішнє і майбутнє й прагне запобігти помилковому слововживанню, бібліотекарі дитячої бібліотеки №13 провели інформаційну хвилинку про мову і підготували перегляд літератури «Я знаю: мова мамина свята». Для маленьких користувачів бібліотекарі пропонують книжечку Марії Хаткіної «Чарівна абетка». Ця абетка – перепустка у чудовий світ української мови. Вона навчить дітей розпізнавати літери, читати, римувати й фантазувати. Малюки дізнаються багато цікавого з життя рослин і тварин, поміркують над тим, що добре, а що погане, познайомляться з поетичним світом рідної мови.

4

«Королівство мови» нова книга Марії Чумарної. В ній кожен знайде свою золоту зернинку істини. Роздуми про духовну природу мови, цікаві факти про виникнення писемності, притчі про силу слова у нашому житті. 

А ще є в нашій бібліотеці цікаві книжечки Ігоря Січовика «Мовограй» та «Словограй». Не таємниця, що найкоротший шлях до знань пролягає через гру, адже вона несе в собі практичну зацікавленість, дає зримий результат і спонукає до творчості. Ігри з буквами та словами відчиняють перед дітьми двері у цікавий світ рідної мови 

Леся Мовчун написала цікаву книжечку «Мовна лікарня. Пригоди Лєрки Севрючки і цікаві завдання з культури мови». У казкову канву вплетені ігрові завдання, виконуючи які учні пізнають багато цікавого.

Як чудово, коли народ зберігає свою мову. Адже мова - це показник існування нації. Поки існує мова, існує народ. Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна, не зник великий материк у слов’янському морі.