Їжа – основа нашого життя. Без їжі життя не можливе. В кожній країні є свої кулінарні традиції. Для когось споживання їжі, характерне для даної країни видається дивним, а проте, їжа як ніщо характеризує нас, як людей.
Бібліотека філіал №12 запрошує взяти участь в літературному каламбурі де буде йтися саме про їжу.
У кожного народу є страви - предмет їх національної гордості. Слава про них розлетілась по світу. Окремі блюда можуть готуватися й в інших країнах. Проте, за «оригінальною» версією страви все ж краще їхати туди, де традиції приготування шліфувалися століттями.
Ось деякі національні смаколики, що вважаються «символами» своїх країн, якщо комусь випаде побувати в тій чи іншій країні, обов’язково спробуйте їх. Не пошкодуєте!
-
Корніш-пасті, Велика Британія. Це звичайний пиріжок овальної форми, з начинкою із м’яса, грибів та овочів. Зовні трохи нагадує «печений» вареник.
-
Фалафель, Ізраіль. Оце справжній символ країни. Хоча батьківщина його Єгипет. Але страва стала популярною серед ізраїльтян багато століть тому. Фалафель – це невеликі смажені кульки із бобів зі спеціями та зеленню.
-
Паелья, Іспанія. Основні інгредієнти паельї – це рис, шафран, оливкова олія. Ще до неї додаються морепродукти, або м’ясо курки, овочі та спеції. Страва стала символом не тільки Валенсії, але й всієї Іспанії.
-
Каррівурст, Німеччина. На весь світ Німеччина славиться своїми ковбасками та сосисками. Однак самі німці полюбляють сардельку, іноді підсмажену, із соусом з кетчупу з додаванням приправи каррі. Навіть є музей каррівурста в Берліні.
-
Денер-кебаб, Туреччина. Ця страва має багато назв, але нам вона відома, як шаурма. Згадали? В приготуванні вона дуже проста: лаваш – тонкий хлібець та начинка, із м’яса курки, телятини, а також свіжі овочі (капуста, солодкий перець, огірок, ну й звичайно спеції). Шаурма у нас, українців, давно вже стала надзвичайно популярною, прижилася. Якщо не пробували шарму – то обов’язково скуштуйте. Смачно, гарантуємо!
Ось деякі страви, що стали справжнім «обличчям» деяких країн. Споживаючи їх, неначе «мандруєш» світом. Відомий французький філософ-юрист, кулінар, автор трактату «Фізіологія смаку» (1825 рік) Антельм Брийя-Саварен сказав: «Відкриття нової страви, куди важливіше для щастя людства, ніж відкриття нової зірки». Смакуйте, пізнавайте нове!