Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 158

Кажуть, що історія пишеться чоловіками, та без жіночої підтримки жоден із них не досягнув би вершин слави. На великі справи, подвиги та відкриття їх надихали кохані та віданні жінки, які були не лише хорошими матерями й господинями, а й розумними і мудрими порадницями, і звісно ж красунями!

Колектив бібліотеки-філіалу №3 підготував цікаву інформацію про жінок, які допомогли стати своїм чоловікам відомими.

1

Єва - перша жінка, дружина Адама, мати роду людського. Створена Богом з частини тіла першого чоловіка Адама для допомоги йому в догляданні Едему та започаткування людства. Порушивши заборону їсти плоди з Дерева пізнання добра і зла, вчинила першородний гріх і переконала Адама повторити те саме. Разом з Адамом була вигнана з Едему та народила синів і дочок, нащадки яких заселили світ. 

2

Стародавній цар богів на небі Зевс, якого боявся його народ, а він сам побоювався своєї дружини - Гери. Зевс високо шанує свою дружину  і повідомляє їй всі свої плани. Гера стає єдиною законною дружиною на Олімпі.

3

Син Аменхотепа III, молодий Аменхотеп IV, врятував Нефертіті, дружину свого покійного батька від загибелі, адже, за традицією всі принцеси фараона мали бути принесені в жертву та поховані разом з правителем, і зробив своєю дружиною. Неважко здогадатися, що на такий сміливий крок юнака штовхнуло сильне почуття. Кожен державний наказ він підписував клятвою у вічній любові до Бога і Нефертіті. Фараон оголосив дружину співправителькою і велів виконувати будь-який її наказ. Знаменитий бюст Нефертіті, який розкопано в пустелі в 1912 році, вважається справжнім дивом світового мистецтва. У свій час фашистський лідер забрав статуетку в свій бункер і, кажуть, дивився на безмовну красуню і в день, і в ночі.

4

Вірна й любляча берегиня князя Ігоря Святославовича - Ярославна – це символом вірної дружини, яка може завдяки своїй любові зберегти чоловіка на полі битви.

5

Їх поєднало кохання. Світле й незрозуміле, руйнівне і всеохоплююче, всупереч бажанню батьків, порад оточуючих. Дослідники стверджують, що попри велику різницю у віці, Мотря і Мазепа були однодумцями. Мотря, будучи освіченою, з широким світоглядом, як і Мазепа, мріяла про незалежну Україну. 

А потім був донос Василя Кочубея та Івана Іскри царю про зраду Мазепи. Немолодий гетьман щиро сумував за красунею Мотрею й за однією з гіпотез, щоб ще хоча б раз зустрітися з нею запропонував Карлу ХІІ йти на Полтаву, щоб запастися провіантом та придбати сухий порох. Тож, можливо, Полтавська битва - це відгомін того шаленого кохання Івана та Мотрі. Вони зустрілися під час відступу. Це було їх останнє побачення. Мотря пережила свого коханого на 43 роки, проте зберігала вірність своєму Іванові до кінця життя.

6

Ця жінка була дружиною поета Поля Елюара, і саме з Елюаром вперше усвідомила свій талант надихати на творчість. Вона заохочувала його до поезії і написала передмову до однієї з ранніх збірок поета. А потім зустріла Сальвадора Далі, закохалася і провела з ним решту свого життя. Пізніше Далі казав, що вона перша впізнала в ньому генія. На думку багатьох, ця жінка створила і самого Далі. Звісно, мова про Галу. Захоплення Далі стало коханням всього її життя.

Можна навести імена багатьох жінок, що були підтримкою для чоловіків, взірцем для дітей, музами для митців і оберегами для Батьківщини, тож запрошуємо до бібліотеки-філіал № 3 за цікавою інформацією про них.