Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 349

До 35 річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС бібліотекарі філіалу №2 зібрали для Вас найбільш значимі художні і документальні фільми про Чорнобиль, які пропонують до перегляду.

За цей час про аварію на Чорнобильській атомній електростанції зняли безліч фільмів і серіалів. Ми обрали в добірку шість із них, що були визнані глядачами та критиками. Здебільшого ці фільми про Чорнобиль виявились у відкритому доступі до перегляду. Тому пропонуємо при можливості переглянути їх. Ми маємо пам’ятати.

«Чорнобиль – Хроніка важких тижнів» 1986, режисер Володимир Шевченко

1

Це був перший фільм про катастрофу на Чорнобильській АЕС. Команда режисера Володимира Шевченка провела на місці аварії 100 днів поряд з пожежниками, енергетиками, військовими, дозиметристами і атомниками, що ліквідовували наслідки вибуху. Через це значна кількість відзнятого матеріалу була засвічена радіацією і її не хотіли допускати до показів. Однак режисеру вдалося вставити зняті з вертольоту кадри зруйнованого реактору у фінальну версію. Саме на них звуковим фоном поставили удари лічильника Гейгера.

Сам фільм ще в радянські часи зіштовхнувся з чималою кількістю цензури від вищого керівництва, яке намагалося не допустити показ численної кількості фактів. Фільм був показаний у 132-х країнах. 

«Розпад» 1991, режисер Михайло Беліков

2

Один з перших художніх фільмів про трагедію. Журналіст Олександр Журавльов повертається додому в Київ з безліччю планів – розібратися у стосунках зі своєю невірною дружиною і зустрітися з друзями дитинства і він навіть не підозрює, що за кілька годин його плани кардинально зміняться… Картина оповідає не лише про Чорнобильську катастрофу, але й про розпад людських відносин. У 1990 році фільм отримав нагороду Венеціанського кінофестивалю.

«Брама» 2018, режисер Володимир Тихий

3

Фільм був знятий за мотивом п’єси Павла Ар’є «На початку і в кінці часів». Він розповідає про бабу Прісю та її сім’ї, яка живе в глухому селі в Чорнобильській зоні відчуження. Баба Пріся дружить з русалками, час від часу поїдає галюциногенні гриби, а за часів Другої світової війни взагалі вбила 12 есесівців. Її геніально зіграла українська актриса Ірма Вітовська, яку дуже важко впізнати через складний грим. Фільм доступний для легального перегляду на сайті OLL.TV.

«Чорнобильські бабусі» 2015, режисер Голлі Морріс

4

Героїнями фільму є три самопоселенки, які мешкають в Чорнобильській зоні відчуження. Більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, та ця вперта жіноча компанія все ще тримається, — ба більше — горя не знає, живучи в одному з найнебезпечніших місць світу.

Світова прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі у Лос-Анджелесі, де він отримав приз за найкращу режисуру. 

«Чорнобиль» 2019, режисер Йоган Ренк

5

Як і інші фільми про Чорнобиль, однойменний серіал розповідає про трагічні наслідки екологічної аварії Чорнобильської станції, катастрофи, яка назавжди закарбувалася в історії людства. Для розслідування події і розробки подальших дій керівництво Кремля посилає на місце аварії хіміка-науковця Валерія Легасова.

В Україні серіал доступний для легального перегляду на стрімінгових платформах oll.tv, megogo.net, sweet.tv, divan.tv.

«Розщеплені на атоми» 2016 р. режисер  Сергій Сотниченко

6

Автор фільму Світлана Усенко у стрічці розповідає історію жінки, яка втратила коханого чоловіка, дитину та дах над головою. Вона ділиться спогадами та вперше розповідає, як їй вдалося пережити найстрашніші моменти життя, не втратити силу духу і бажання жити.

Авторам фільму також вдалося отримати унікальні матеріали судової справи щодо розслідування причин Чорнобильської катастрофи, що зберігаються у Державному архіві РФ. У фільм «Розщеплені на атоми» включені документальні зйомки, що проводились у зоні відчуження, місті Прип’ять.