Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 171

1 квітня 2021 року шанувальники творчості Миколи Васильовича Гоголя відзначають 212-річчя від дня народження письменника та драматурга, який походить з відомого українського роду Гоголів-Яновських. Своє ім’я Микола Гоголь уславив, у першу чергу, як автор збірок: «Вечори на хуторі біля Диканьки» («Сорочинський ярмарок», «Вечір проти Івана Купала», «Травнева ніч, або Утоплена», «Пропала грамота», «Ніч перед Різдвом», «Страшна помста», «Іван Федорович Шпонька та його тітонька», «Зачароване місце»); «Миргород» («Старосвітські поміщики», «Тарас Бульба», «Вій», «Повість про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем»); «Петербурзькі повісті» («Невський проспект», «Ніс», «Портрет», «Шинель», «Нотатки божевільного», «Коляска»). Осторонь стоїть ще один його визначний твір – поема-роман «Мертві душі» – перший том якого був написаний Миколою Гоголем в Італії й видано в 1842 році. 

Кожне покоління по-своєму відкриває для себе Гоголя. І сьогодні, через два століття після народження, його ім’я ніби заворожує і притягує всіх, хто ознайомлюється з біографією або творчістю реаліста і містифікатора, романтика і прагматика, найбільш оригінального серед письменників усіх часів. Його ім'я ставлять поруч із іменами Шекспіра, Сервантеса, Данте... І ми із задоволенням зачитуємося його творами де панують сміх, сатира, добро і любов...

Працівники центральної бібліотеки пропонують познайомитися з цікавою особистістю Миколи Гоголя.

9 цікавих фактів з його життя:

  1. Микола Гоголь із багатодітної сім’ї — був третьою дитиною із дванадцяти.
  2. Гоголь соромився свого носа, і, мабуть, навіть художників просив згладжувати на картинах цей недолік зовнішності. 
  3. Гоголь писав свої твори переважно стоячи. А спав — лише сидячи. Зріст Миколи Васильовича був 160 см.
  4. Письменник ходив по вулицях і алеях міст зазвичай із лівого боку, тому постійно зіштовхувався з перехожими.
  5. У Гоголя була пристрасть до рукоділля. Він любив в’язати на спицях шарфи, кроїти сестрам сукні, ткати пояса, шити для себе шийні хустки.
  6. У своїх кишенях Гоголь завжди носив солодощі, які постійно жував, бо був "страшенним солодкоїжкою".
  7. Джерелом сюжету п’єси "Ревізор" був реальний випадок, який стався в одному з міст Новгородської губернії, про який Гоголю розповів Олександр Пушкін. Пушкін також запропонував Гоголю сюжет "Мертвих душ".
  8. Гоголь неодноразово спалював рукопис "Мертвих душ", останній том так і не був надрукований.
  9. Микола Васильович дуже боявся грози. За словами його сучасників, негода погано діяла на його слабкі нерви.