Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 252

Ім’я автора не потребує зайвої реклами. Курт Воннегут (1922 – 2007) відомий своїм особливим стилем, що поєднує гумор, трагізм та наукову фантастику. Українською перекладено романи «Бійня номер п’ять», «Буфонада, або більше не самотні», «Галапагос», «Колиска для кішки» та окремі оповідання: «Брехня», «Новітній кібер», «Сила духу».

Роман «Галапагос» Курт Воннегут написав 1985 року. Це іронічна історія останніх днів сучасної цивілізації, що перш за все є комічними роздумами про людську природу. Вдаючись до гумору, Воннегут створює відчайдушну пригоду — суміш Старого Заповіту, латиноамериканського роману та колажного коміксу, в якому фантазує, на що ж перетвориться людство через мільйон років.

«Колиска для кішки» разом з «Бійнею номер п’ять» принесли автору світове визнання. Твір номінувався на премію «Гюго» і за цей твір Воннегут отримав у Чиказькому університеті вчений ступінь магістра. Коли людству дійсно загрожуватиме кінець, саме ця книга зникне з усіх книгарень! Кожна людина безцінна. Кожний вчинок веде до непередбачуваних наслідків. Кожен день змінює майбутнє. Адже життя сплітає долі в набагато складніші вузли, ніж «колиска для кішки» в дитячій грі.

За своїм жанром «Бійня номер п'ять» є органічним сплавом історії, психології, соціології, сатири, наукової фантастики та елементів автобіографії. Центром роману є нищівне бомбардування Дрездена англо-американською авіацією навесні 1945 року. Але як і в будь-якому шедеврі, зміст «Бойні номер п'ять» не обмежується описом цієї події. Використання кількох перспектив, стрімкі переходи з трагічного в комічне дозволяють Курту Воннегуту не лише розповісти про цей епізод часів Другої світової війни, але й порушити багато базових питань людського буття. «Бійня номер п'ять» справедливо вважається вершиною творчості Курта Воннегута й одним із найвищих здобутків американської та світової літератури минулого століття

Події роману «Буфонада, або Більше не самотні» відбуваються в США у недалекому майбутньому.

160221 5

Держава розпалася і втратила весь свій престиж, водночас зруйновано всю земну цивілізацію. У світі вирують природні й техногенні катаклізми. Попри це люди не втрачають доброти, сердечності та співчуття. Роман поєднує в собі оригінальний задум і блискучий авторський стиль. Автобіографічні спогади перевтілюються у карколомні пасажі фантазії, а парадоксальні ситуацій та гротескові персонажі описані з душевним теплом і ніжністю. «Буфонада, або Більше не самотні» сповнений м’якого гумору і тонкої іронії.

У 1995 році письменник-сатирик Курт Воннегут виголосив промову перед випускниками Массачусетського університету. Ось декілька тез з його виступу:

- не турбуйтеся про майбутнє. Або добре, турбуйтеся, але знайте, що ці занепокоєння так само ефективні, як спроба вирішити рівняння алгебри за допомогою пережовування жувальної гумки. Реальними неприємностями у вашому житті стають події, які ніколи не чіпали ваш неспокійний розум, такі, наприклад, які застають вас зненацька о четвертій годині вечора, у якийсь звичайний вівторок;

- не витрачайте час на заздрість, іноді ви попереду, іноді позаду, гонка довга, і, врешті-решт, ви її ведете тільки з самим собою;

- прийміть кілька неминучих істин: ціни будуть рости, політики будуть зраджувати своїм дружинам. Ви теж будете старіти, і, коли постарієте, ви будете фантазувати, що коли ви були молоді, ціни були розумними, політики були благородними і діти поважали своїх старих.

Запрошуємо читачів до бібліотеки-філіалу № 5 перечитати книги цього непересічного автора.