Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 330

Різдво в Україні – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції, які шануються від заходу до сходу країни.

Україна має свою унікальну культуру та історію. А цикл релігійних зимових свят вважається чи не наймістичнішим з усіх. У цей період ворожать на майбутнє, вірять в прикмети, по-особливому вшановують тих, хто відійшов у вічність. Та найулюбленішим і найцікавішим, як для дітей, так і для дорослих, є свято Різдва Христового, під час якого відбуваються усі цікавинки зимової казки.

Надзвичайно цікавою традицією в надвечір’я Різдва є Свята Вечеря або «Багата кутя» (святкується 6 січня), до якої обов’язково входять дванадцять (за кількістю апостолів) пісних страв, кожна з яких має свій символ. Головна страва Кутя – символізує єднання з Богом. Також на столі має бути борщ, риба, гриби, вареники, узвар тощо. Куті потрібно з’їсти три ложки і запити узваром, а потім покуштувати всі страви на столі.

Після святкової трапези діти несуть своїм хрещеним «вечерю» – кутю, здобну випічку, цукерки та інші продукти. В обмін хресні пригощають хрещеників своєї «вечерею», даруючи подарунки і гроші.

Ближче до півночі, починається колядування з піснями-колядками, звісткою про народження Христа, побажаннями здоров’я і достатку. Колядники ідуть з колядою від хати до хати, сповіщаючи радісну новину – народження Божого Дитяти. 

За святковим столом збирається вся родина, промовляючи слова: «Христос Рождається! Славімо його!»

Традиційна кутя з пшеницею з медом та родзинками

2

Інгредієнти:

Підсушіть зерна пшениці в духовці за максимальної температури (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом залийте зерна пшениці 3 літрами води і доведіть до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 годин, поки зерна не тріснуть.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

1

Інгредієнти:

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Для цього потрібні глибока деревʼяна миска або ще краще – ступка, деревʼяний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці і як слід розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку.

Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак – має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). Зʼєднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя з рису

3

Інгредієнти:

Промийте мак, залийте окропом на 1 годину, потім злийте воду, мак розітріть до білого кольору в ступці товкачиком або комбайном. Родзинки помийте і залийте окропом на 30 хвилин. Горіхи подрібніть і трохи підсушіть на сковороді або в духовці.

Рис переберіть, помийте, залийте водою, доведіть до кипіння і промийте холодною водою. Потім знову залийте рис водою і варіть на повільному вогні до готовності 15-20 хвилин. У процесі варіння додайте трохи цукру, щоб рис не розварився. Злийте воду. Мед розведіть узваром або кип’яченою водою. Змішайте зварений рис, родзинки, горіхи, мед, посоліть за смаком. Якщо кутя виявиться густою, можна додати ще узвару або кип’яченої води. На стіл подавати холодною.

Кутя «Панська»

4

Інгредієнти:

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть на 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води.

Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи деревʼяною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру.

Кутя з перловки

5

Інгредієнти:

Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1 частина крупи до 3 частин води, додайте дрібку солі.

Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито й охолодіть. Мак заваріть крутим окропом, поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м’ясорубку. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипʼяченою водою чи узваром.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

6

Інгредієнти:

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливайте. Варіть ячмінь у цій самій воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, заморожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолодженою.

Це лише частина українських рецептів куті, адже кожен регіон має свої традиції та особливості приготування. Дехто готує за старовинними рецептами, які дійшли до нас через кілька поколінь, комусь більш до вподоби експериментувати й варити кутю екзотичну. Окрім перерахованих інгредієнтів, у цю страву додають, наприклад, халву та сухофрукти. Та обовʼязково мають бути мак, горіхи та мед, які символізують багатство, родючість та благополуччя. Вважається, що чим ситнішою є кутя на Святвечір, тим щасливішим буде рік.