Друк
Категорія: Новини
Перегляди: 590

Без карнавального балу-маскараду, як правило, не відбувається жоден Новий рік. Костюмовані гуляння і маскаради, танці та музика, обличчя під масками - все це створює атмосферу свята, дозволяє розвіятися і забути про повсякденні проблеми. Історію маскарадів не можна назвати зовсім вже давньої, це одна з найбільш сталих карнавальних традицій, залишається незмінною протягом сотень років. Карнавали і маскаради були створені як втілення веселощів і достатку - такими вони залишилися і до цього дня. Походження слова «карнавал» до сих пір є предметом наукових дискусій: згідно однієї теорії, карнавальні ходи спершу були проявом язичництва, згідно з іншою - традиції маскараду виникли на грунті християнства.

Карнавали і маскаради. Історія

Майже на будь-якому новорічному святі можна побачити хлопців, одягнених в карнавальні костюми. Це сніжинки, принци, мушкетери, гусари, індіанці, інопланетяни, роботи і багато інших персонажів. Як правило, ще на етапі підготовки до новорічного балу оголошують конкурс на кращий костюм. Парад та нагородження найоригінальніших карнавальних костюмів - усталена традиція святкових вечорів.

У нашій культурі новорічних свят поняття «маскарад» і «карнавал» вживаються як тотожні, проте історія їх походження і розвитку різна.

Слово «карнавал» у перекладі з вавілонського означає «корабель-море». Очевидно, що це пов'язано з переказами про новорічні ритуалах плавання бога Мардука по Євфрату. Витоки європейської карнавальної традиції сягають звичаєм переодягання в давньоримське свято Сатурналій. У ці дні раби тимчасово знаходили свободу, вони надягали одяг своїх господарів і разом з ними бенкетували, співали і танцювали.

За іншими джерелами, слово «карнавал» походить від італійського «Карне, валі!», Що означає «М'ясо, прощавай!». Свято з'явилося в середні віки у італійців, які напередодні 40-денного посту влаштовували пишні святкування, в центрі яких був бик - символ достатку і сили. Його прикрашали квітами, стрічками та гірляндами, з пошаною водили по вулицях, а через три дні забивали ( «М'ясо, прощавай!»). Карнавали були часом, коли дозволялося робити все, що не дозволялося в будні дні. Це було не тільки свято обжерливості, а й видовищ, публічних забав і змагань.

Карнавал як вид народного гуляння з вуличними ходами і театралізованими іграми живе в багатьох країнах і сьогодні, але предком цих сучасних свят прийнято вважати знаменитий карнавал Кріоко в Ріо-де-Жанейро. Нинішній карнавал увібрав в себе вплив трьох різних культур: європейської, південно-американської та африканської.

Слово «маска» походить від латинського «личина». У давнину маска була втіленням родової сили племені, і шамани використовували різні типи масок з різними культовими цілями.

Стародавні греки перетворили маску в невід'ємну частину античного театру. Акторами в ньому могли бути тільки чоловіки, яким доводилося, майстерно змінюючи маски, грати в одній виставі кілька ролей. У Древній Русі масками користувалися скоморохи, а в середньовічній Європі - трупи бродячих акторів.

Атрибутом святкового дійства маска стає в XVI столітті з виникненням комедії дельарте, або комедії масок, що представляє собою сценічне дійство. Маскаради виникли в Італії і звідти поширилися по багатьом європейським країнам. Маски є атрибутом традиційного театру Японії, Південної і Південно-Східної Азії та ін.

1

Звичайно, сучасну карнавальну маску - накладку з вирізами для очей, що приховує обличчя, - можна без особливих клопотів купити на спеціалізованих новорічних розпродажах, але набагато цікавіше виготовити її самостійно.

3

Домашню новорічну фабрику з виробництва ялинкових прикрас, подарунків і масок потрібно відкривати як мінімум за місяць до свята, тим більше що це самий ефективний і надійний спосіб створення радісної передсвяткової атмосфери. Карнавальні маски виготовляються з самих різних матеріалів: паперу, шкіри, тканини, пап'є-маше. Напівмаска стане більш ефектною і підходящої для святкового вечора, якщо прикрасити її блискітками з дрібно нарізаною мішури, потовчених осколків ялинкових іграшок або використовувати більш сучасні засоби, наприклад манікюрний лак з блискітками або аерозоль з позолоченою фарбою.

31 грудня в Бразилії - це розпал літа, тому бразильський новорічний карнавал обов'язково варто відвідати тим, хто хоче побувати на теплом Новому році. У свята є два офіційних назви - Reveillon і Confraternizacao. Підготовка до свята починається вже в жовтні - вулиці міст, і особливо Ріо-де-Жанейро, прикрашають різнокольоровими вогнями, встановлюються штучні ялинки, які наряджають традиційними іграшками. Вся ця краса залишається на вулицях до середини січня.

4

У Колумбії під час новорічного карнавалу вшановують рік, що минає. Він гуляє на величезних ходулях і бавить дітей веселими байками. Місцевий казковий дідусь - Папа Паскуале. Він майстерно організовує салюти. Напередодні свята на столичних вулицях проводиться ляльковий парад: сотні блазнів, чаклунок і інших казкових героїв, зафіксованих на дахах автомобілів, розгулюють по вулицях стародавнього району Боготи - Канделаріі, прощаючись з жителями.

5

Сьогодні карнавальні костюми і проведення костюмованих вечорів вітаються в більшості країн світу. До веселим карнавальним вбранням та відзначення нас привчають з ранніх років, адже вже в яслах і дитячих садах на новорічному ранку дітки одягаються в костюми зайчиків, лисичок, собачок, кішечок і влаштовують кумедні уявлення.

6

Дорослі теж люблять занурюватися в атмосферу нестримних веселощів і задовго до Новорічного карнавалу (або ж свята Хеллоуїн, останнім часом став дуже популярним), придумують, купують або шиють собі карнавальне вбрання.

Завдяки такій поширеності багато підприємців і навіть Модні будинки підхопили тенденції і випускають різноманітні маски та карнавальні костюми на будь-який смак і розмір. Мабуть, сьогодні не стоїть питання, де знайти потрібний костюм: на ринку вони представлені в достатку. Питання в іншому: ким ви хочете одягатися в майбутні свята? Всемогутнім чарівником, героєм улюбленого фільму, королівською особою або ж небаченим чудовиськом? Вибір за вами, головне - трохи фантазії і креативу!

8

7

Карнавал - це можливість в повній мірі поринути в святкову атмосферу, повернутися в дитинство і здивувати своїх рідних і близьких. Так нехай в цьому році свято стане ще веселіше і яскравіше завдяки вашому незвичайного костюму!