Друк
Перегляди: 634

Вип. 3

Вебліографічний (інформаційний) список.

Міжнародні літературні премії

premii svit 3

Книга року BBC

Книга року BBC (англ. BBC Book of the Year) — літературна нагорода україномовним літературним творам, яка щорічно присуджується українською редакцією BBC News  за найкращу україномовну книгу, видану минулого року. Премія існує з 2005р. Редакція BBC News українською формує довгий список номінантів, з-поміж яких експертне журі обирає переможців. Автор-переможець премії отримує еквівалент 1000 британських фунтів у гривнях.

З 2012 року премія оголошується у двох категоріях: «Книга року BBC» та «Дитяча книга року BBC»: нову, дитячу категорію було оголошено в вересні 2012 року у співпраці з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).  З 2018 року премія оголошується у трьох категоріях: «Книга року BBC», «Дитяча книга року BBC» та «Книга року BBC —Есеїстика».

Книга року ВВС – 2019

Тамара Горіха. Доця
Марина Гримич. Клавка
Ілларіон Павлюк. Танець недоумка
Ксенія Фукс. Район Д.

Номінація «Дитяча книга року ВВС – 2019»:

Володимир Арєнєв. Сапієнси
Наталія Матолинець. Академія Аматерасу
Оля Русіна. Мія і місячне затемнення
Галина Ткачук. Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака
Таня Поставна. Коли я була лисицею

Номінація «Книга року ВВС – Есеїстика – 2019»:

Василь Махно. Околиці та пограниччя
Костянтин Москалець.  Стежачи за текстом
Андрій Любка. У пошуках варварів
Тарас Прохасько.  Так, але…
 
«BBC News Україна» оголосила переможців премії «Книга року BBC-2019»  [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://detector.media/infospace/article/173243/2019-12-13-bbc-news-ukraina-ogolosila-peremozhtsiv-premii-kniga-roku-bbc-2019/. – Назва з екрану.
Книга року ВВС [Електронний ресурс].- Режим доступу:  https://uk.wikipedia.org/wiki/ Книга_року_BBC Книга_року_BBC. - Назва з екрану.
Короткі списки Книги року ВВС – 2019 [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://www.bbc.com/ ukrainian/news-50562769 ukrainian/news-50562769. - Назва з екрану.

 

Премія фундації Антоновичів 

(англ. Antonovych prize) 

Премія заснована 1980р. американськими меценатами («The Antonovych Foundation (Omelan and Tatiana) Inc.»  і надається Фундацією Омеляна та Тетяни Антоновичів за літературні твори українською мовою та українознавчі наукові дослідження. Членами першого журі премії були Юрій Шевельов, Григорій Грабович та Богдан Рубчак. Перше засідання журі Фундації відбулося у Нью-Йорку (США) 1981 року. Від 1990 року церемонія нагородження Міжнародною премією О. і Т. Антоновичів відбувається в Україні.

Розмір премії складає грошова сума у 5000 доларів США. Премія надається за літературні твори українською мовою не залежно від проживання автора, враховуючи високу мистецьку якість у поєднанні з творчою своєрідністю мистецької форми за рекомендацією журі. Кожні два роки премія може бути надана науковому дослідженню з україністики будь-якою мовою. Висувати претендентів на премію можуть члени журі, а також інституції та окремі особи. На церемонії нагородження відбувається коротка презентація твору, а лауреат нагороди виголошує промову.

2018 рік – лауреатом премії став екс-міністр, дипломат і письменник Юрій Щербак. Від імені журі  професорка Марта Богачевська-Хомяк пояснила, чому цьогорічна премія присуджена саме пану Щербаку: «Він заслужив цю нагороду не лише тому, що пише про Україну, не лише тому, що живе Україною, але за розбудову України, за створення України як сучасної країни, яку ми всі знаємо і любимо». Юрій Щербак – «державний муж країни, яку він збудував на руїні, що отримали він і його покоління».

2017 рік – премію отримала Енн Еплбаум, американська журналістка, публіцист і лауреат Пулітцерівської премії за  "висвітлення нею історичних подій в Україні й процесів, які відбуваються зараз у міжнародній пресі, а також, що головним орієнтиром в її історичних працях залишається пошук правди". Е.Еплбаум є автором таких книг як "Гулаг", "Залізна завіса" та "Червоний голод". 

Автор книги про Голодомор отримала престижну премію Фундації Антоновичів  [Електронний ресурс].- Режим доступу:  https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/2333582-avtor-knigi-pro-golodomor-otrimala-prestiznu-premiu-fundacii-antonoviciv.htmlhttps://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/2333582-avtor-knigi-pro-golodomor-otrimala-prestiznu-premiu-fundacii-antonoviciv.html. - Назва з  екрану.
Письменник Юрій Щербак отримав Премію Фундації Антоновичів [Електронний ресурс].- Режим доступу:  https://hromadske.radio/news/2018/10/21/pysmennyk-yuriy-shcherbak-otrymav-premiyu-fundaciyi-antonovychiv. - Назва з екрана.

 

Літературна премія ім. Івана Багряного

Заснована з 1996 року. Надається Фундацією імені Івана Багряного за літературні твори українською мовою, наукові дослідження, за визначний внесок у розбудову державної незалежності України та консолідацію суспільства щорічно. Премія надається за рекомендацією журі. Висувати претендентів на премію можуть члени журі, а також інституції та окремі особи. 

2019 рік - академік Микола Жулинський, поетеса Ліна Костенко

Літературна премія фундації Івана Багряного [Електронний ресурс].- Режим доступу:  https://uk.wikipedia.org/wiki/Літературна_премія_фундації_Івана_БагряногоЛітературна_премія_фундації_Івана_Багряного. - Назва з екрану.
Лауреат премії ім. І.Багряного – Павло Гриценко [Електронний ресурс].- Режим доступу:  http://slovoprosvity.org/2017/10/11/laureat-premiji-im-i-bahryanoho-pavlo-hrytsenko/slovoprosvity.org/2017/10/11/laureat-premiji-im-i-bahryanoho-pavlo-hrytsenko/. – Назва з екрану.
Ліна Костенко – лавреат премії ім. Івана Багряного [Електронний ресурс].- Режим доступу:  https://svoboda-news.com/svwp/category/фундація-ім-і-багряного/фундація-ім-і-багряного/. – Назва з екрану.

 

Міжнародна премія ім.Володимира Винниченка

Міжнародна літературна премія імені В.Винниченка заснована в 1990 році Українським фондом культури (УФК), яким протягом всього часу його існування опікується поет - академік Борис Олійник. Премія освячена іменем В.Винниченка - людини складної долі, одного із найвидатніших письменників ХХ століття, талановитого художника, державного та політичного діяча, Першого міністра Української Народної Республіки. Премія присуджується за особливі досягнення в літературі, мистецтві та благодійницьку діяльність.

2019 рік - Василь Яременко за фундаментальне двотомне видання «Літератури дивна течія…», присвячене літературному процесу ХІ-ХХ століть, Володимир Лазоренко - за вагомі заслуги в галузі національної культури, багатолітню доброчинну діяльність.

2018  рік:
Анатолій Сахно — письменник - за романи «Соло бунтівного полковника. Вершина»  і «Острів Хо. Поріг болю».
Микола Степаненко — громадський діяч, письменник, публіцист, скульптор за збірник «На основі взаємної поваги і довіри». Василь Василашко —український поет, журналіст за книгу «У пеклі голодоморів».
Василь Кушерець — філософ, письменник, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України за книги «Тарас Шевченко — на всі часи»  та «Україна понад усе. Час для України жити».

 

Визначено нових лауреатів Міжнародної премії імені Володимира Винниченка [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://knpu.gov.ua/content/viznacheno-novikh-laureativ-mizhnarodnoyi-premiyi-imeni-volodimira-vinnichenka. - Назва з екрану.
Міжнародна премія імені Володимира Винниченка  [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Міжнародна_премія_імені_Володимира_ВинниченкаМіжнародна_премія_імені_Володимира_Винниченка. - Назва з екрану.

 

Міжнародна літературна премія імені Миколи Гоголя

«Тріумф»

Заснована у 1998 році Чернігівським медіа-клубом за сприяння Національної спілки письменників України та міжнароних громадських організацій. Нині засновник цієї відзнаки - ГО "Чернігівський інтелектуальний центр", а рішення ухвалює Комітет з нагородження Міжнародною премією імені Миколи Гоголя "Тріумф", до якого входять відомі письменники і науковці.

 2020 рік:

1. Поет, народний артист України Андрій Демиденко (м. Київ) – за поетичну книгу «Вибухають кульбаби» та визначну творчу діяльність;

2. Письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Василь Слапчук(м. Луцьк) – за книгу «Роман & роман»;

3. Поет, публіцист, есеїст та перекладач, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Дмитро Кремінь (м. Миколаїв) (посмертно) – за видатний внесок в українську літературу;

4. Письменниця Антонія Цвід (м. Київ) – за поетичну збірку «Між двох рапір»;

5. Письменник Сергій Куліда (м. Київ) – за двотомник документально-художніх розслідувань «Червоні шпигуни» та оборону рідного слова в якості головного редактора «Літературної України»;  

6. Меценати Галина та Олександр Гереги (м. Київ) – за багаторічну доброчинну діяльність, спрямовану на розбудову України;

7. Композитор Олександр Яковчук (м. Київ) – за визначні досягнення в музичній творчості;

8. Письменник, головний редактор журналу «Дзвін» Юрій Коваль (м. Львів) – за подвижницьке творення всеукраїнського журналу «Дзвін», який вийшов на високий європейський і світовий рівень;    

9. Відомі закордонні поети, прозаїки, перекладачі, науковці, громадські діячі, видавці:

– Директор мистецького об’єднання «Майстерні культури» Ґжеґож Жепецький (Польща) – за видавничу діяльність та ініціативи з подолання культурних бар’єрів і ламання стереотипів, втілені у рамках книжкової серії «Східний Експрес», яка популяризує літератури народів Серединної і Східної Європи;

– Прозаїк, драматург, перекладач, видавець та громадський діяч Генріх (Геннадій) Дік (Німеччина) – за книжки з п’єсами, казками та іронічними оповіданнями і особливу роль у популяризації дитячої літератури, поезії з організацією міжнародних конкурсів, випуском збірників казок та книжок із віршами авторів із різних країн світу німецькою мовою;

– Літературний критик Людмила Воробйова (Білорусь) – за книжку критики «Единство вечных истин»;

– Письменниця Олена Улановська (США) – за книгу «Апокаліпсис»;

– Директор видавництва Казахського національного університету імені аль-Фарабі Алмаз Асан (Казахстан) – за великий внесок у популяризацію літератури народів світу;

– Перекладач, науковець Фотіні Папаріга (Греція)  – за популяризацію української літератури в світі;

– Чеський перекладач, публіцист Томаш Вашут (Чехія, Угорщина) – за власний доробок і популяризацію української літератури в Чехії, Румунії та Угорщині;    

– Поет, дипломат Шохін Самаді (Таджикистан) – за власний доробок і популяризацію української літератури в Таджикистані;

– Письменниця та перекладач Алфавзія Нуррахмі (Індонезія) – за власний доробок і популяризацію української літератури в Індонезії;

– Перекладач, громадський діяч Амаду Ба (Малі) – за популяризацію української літератури на африканському континенті;

–Науковець, перекладач Аль-Хузай Омар (Ірак) – за популяризацію української літератури в арабських державах.

2019 рік:

1. Письменник, генерал-отаман Українського Козацтва, мужній борець за незалежну Україну в радянські тоталітарні часи, соратник Василя Стуса, – Дмитро Шупта (м. Одеса) – за книгу віршів «Козацьке коло»;

2. Генеральний директор ТОВ «Земля і воля», Герой України, меценат Леонід Яковишин (Бобровиця Чернігівської обл.) – за визначну благодійну діяльність;

3. Український художник, графік, мистецтвознавець, поет, перекладач Святослав Гординський (США) (посмертно), український письменник, перекладач, критик, режисер Ігор Костецький (Німеччина) (посмертно),  науковець (філолог, славіст, україніст), педагог та видавець Олекса Горбач (Німеччина) (посмертно), перекладач Віра Річ (Англія) (посмертно) – за визначний внесок в українську літературу; письменник Володимир Брюгген (м. Харків) (посмертно) – за визначний внесок в українську літературу;

4. Журналіст, заслужений працівник культури України Юрій Плаксюк (м. Київ) – за книжку «Все в минулому» у 2-х томах;

5. Письменниця Юлія Чернінька (м. Київ) – за роман «Лицар Смарагдієвого Ордену»;

6. Доктор філологічних наук, професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Григорій Самойленко (м. Ніжин) – за монографію «Повість Миколи Гоголя «Тарас Бульба» в українському текстологічному, соціологічному та мистецькому вимірах», а також вагомий особистий внесок у вивчення і популяризацію творчості М. В. Гоголя;

7. Письменниця, науковець, журналістка Тетяна Сидоренко (м. Ніжин Чернігівської обл.) – за книжки прози «Ігри з Іваном» та «Ольга, дружина Пікассо»;

8. Відомі закордонні поети, прозаїки, перекладачі, науковці, громадські діячі, художники, дизайнери, актори, режисери, драматурги, композитори: 

– Директор Театру музики та поезії «Агадір», композитор Ондржей Фуціман, засновник Театру музики та поезії «Агадір», драматург і сценарист Мілена Фуціманова (м. Брно, Чехія) – за значну творчу діяльність та популяризацію української літератури в Чехії;

– Художник, дизайнер, громадський діяч, керівник міжнародного Арт-центру «Klas’s Arts Center San Francisco» Алекс Клас (м. Сан-Франциско, США) – за значну творчу та громадську діяльність;

– Директор департаменту міжнародного співробітництва Казахського національного університету імені аль-Фарабі, кандидат філологічних наук Айжан Смаілова (м. Алмати, Казахстан) – за значну наукову і міжнародну діяльність;

– Науковець та громадський діяч Марко Антоніо Ескобар Селеме (м. Кочабамба, Болівія) – за значну наукову та громадську діяльність.

9. Композитор, автор та виконавець пісень, лауреат всеукраїнських конкурсів і фестивалів Петро Лойтра (м. Мала Виска Кіровоградської обл.) – за значну творчу діяльність;

10. Письменниця Людмила Нікуліна (м. Харків) – за книжки прози «Тіні без тіней» (про Миколу Гоголя) і «Черга за продовженням»;

11. Письменниця Єлизавета Мельниченко (м. Київ) – за сатиричну книгу «І засяє сонце».  

Названо лауреатів Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф» за 2019 рік [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://bukvoid.com.ua/events/premii/2019/03/31/091128.html. - Назва з екрану. 
Названі лауреати Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф» за 2020 рік [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://bukvoid.com.ua/events/premii/2020/03/25/164629.html. - Назва з екрану.
Премія імені Миколи Гоголя «Тріумф»  [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Премія_імені_Миколи_Гоголя_«Тріумф»#2019_рікПремія_імені_Миколи_Гоголя_«Тріумф»#2019_рік. – Назва з екрану.
 Тріумф (літературна премія)  [Електронний ресурс].- Режим доступу:    https://ukrainka.org.ua/triumph. - Назва з екрану.               

 

Міжнародна німецько-українська премія Олеся Гончара

Міжнародна недержавна україно-німецька літературна премія імені Олеся Гончара на найкращий твір молодого автора - премія, заснована 1996 року німецькими меценатами письменницею Тетяною Куштевською, підприємцем Дітером Карренбергом та Національною Спілкою письменників України. На конкурс приймаються як вже друковані, так і ще не оприлюднені твори україномовних акторів віком до 30 років, які живуть в Україні та за її межами. В статуті премії записано, що вона присуджується за кращі літературні твори, які утверджують ідеали гуманізму,   духовні цінності українського народу, ідеї незалежності України щороку 3 квітня, в день народження письменника.

2020 рік

Номінація «Проза»: 
Тетяна Троїцька (м. Харків) – за роман «Аквамарин для Водолеї»;
Марина Троян (м. Золотоноша) – за роман «Збій».

Номінація «Поезія»: Мирослав Лаюк (м Київ) – за збірку поезій «Осоте!»; Людмила Дядченко (м Київ) – за збірку поезій «Плата за доступ».

Номінація «Мала проза»: Люцина Хворост (м Харків) – за цикл оповідань «Шукайте свою подорож».

Номінація «Літературознавство»: Валерія Олондар (м. Київ) – за літературознавчу працю «Сила слова Олеся Гончара».

Номінація «Публіцистика»: Валентина Гальянова (с. Лука Мелешківська, Вінницька область) – за цикл публіцистичних етюдів «Химеросховище»; 
Марина Єщенко (с. Великий Кобелячок, Полтавська область) – за збірку публіцистичних портретів «ЖиттЯ моЄ!»

Заохочувальна премія: Геннадій Горовий (м. Обухів, Київська область) – за повість для дітей «Дзелень-світ».

2019 рік - лауреат літературної премії імені Олеся Гончара   П. В. Шкрабюк. На здобуття премії було подано дві книги автора — «Історії, прожиті тричі. Події. Документи. Спогади» та «Над Простором і Часом» трилогія незвичайного».

Номінація «Проза» (роман чи повість):  Назар Мулик (м. Козятин, Вінницька область) — за роман «Кров Дракона».

Номінація «Проза» (оповідання): Дмитро Зозуля (м. Костянтинівка, Донецька область) – за збірку оповідань «Етюди потворного»; Марія Косян (м. Київ) – за збірку оповідань «Куди не їздять потяги».

Номінація «Поезія»: Леля Покотиполе (Ольга Крамарь; м. Дніпро) – за збірку поезій «Повстанське радіо».

Номінація «Публіцистика»: Назарій Заноз (м. Теребовля, Тернопільська область) – за збірку художньо-документальних нарисів «Місто як світ».

Заохочувальна премія: Марія Слободяник (м. Кам’янське, Дніпровська область) – за літературознавчу працю «Поезія Апостолівщини».

Квітневі паростки Гончарового слова [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/kvitnevi-parostki-goncharovogo-slova/. – Назва з екрану.
Про затвердження Положення про премію імені Олеся Гончара  [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0771-17. - Назва з екрану. 
Міжнародна премія імені Олеся Гончара оголосила лауреатів [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://nk.org.ua/obshchestvo/mijnarodna-premiya-imeni-olesya-gonchara-ogolosila-laureativ-139125. - Назва з екрану.
Міністерство культури України оголошує конкурс на здобуття премії імені Олеся Гончара у 2019 році [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245437929&cat_id=244949514. – Назва з екрану. 

 

Міжнародна літературна премія імені Григорія Сковороди

"Сад божественних пісень"

Заснована 1 березня 2005 року громадською організацією "Чернігівський інтелектуальний центр" та Волинським товариством "Світязь" з метою розвитку вітчизняного книговидання і підтримки українських письменників, митців, науковців, журналістів, громадських діячів та меценатів.    

Кількість лауреатів та розмір премії щороку визначають її співзасновники. Лауреати отримують диплом та грошову винагороду. Громадські діячі та меценати, а також родини лауреатів Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди "Сад божественних пісень", відзначених посмертно, отримують дипломи (без фінансової частини).

2019 рік

Лауреатами стали:

- Поет, народний артист України Андрій Демиденко (м. Київ) – за видатний внесок в українську літературу;

- Літературознавець, перекладач та видавець Анна-Галя Горбач (Німеччина) (посмертно), перекладач Віра Річ (Англія) (посмертно) – за визначний внесок у популяризацію української літератури;

- Письменник Дмитро Головко (м. Київ) – за книжку віршів, поем, новел, афоризмів, спогадів «Співучі піски»;

- Казахський, український вчений, доктор філософських та політичних наук, професор, академік Академії мистецтв Казахстану, член Національної спілки письменників України та міжнародного ПЕН-клубу Рустем Жангожа(м. Київ) – за визначну творчу та наукову діяльність;

- Письменниця Юлія Чернінька (м. Київ) – за роман «Лицар Смарагдієвого Ордену».

Зарубіжні письменники, вчені, перекладачі, журналісти, громадські діячі, відзначені за творчий доробок та популяризацію української літератури в світі:

– Генеральний секретар Асоціації індійських письменників, поет Ашис Санйал (Індія, Бангладеш) – за творчий доробок бенгальською мовою (більше 120-ти книжок) та визначну творчу і громадську діяльність, а також – популяризацію української літератури в Індії та Бангладеші;

– Архітектор інформаційних технологій, дослідник історії Києва, автор більше тисячі статей у Вікіпедії Олег Юнаков (США, м. Нью-Йорк) – за значну творчу діяльність;

– Письменниця Галина Шитікова де Ескобар (Болівія) – за значну творчу діяльність та популяризацію української літератури в іспаномовних державах;

– Поет Микола Адам (Білорусь) – за книжку віршів «Під лацканами споминів», надруковану в Україні у перекладі з білоруської мови;

– Завідувачка кафедри казахської літератури та теорії літератури філологічного факультету Казахського національного університету імені аль-Фарабі, доктор філологічних наук, професор Алуа Темірболат (Казахстан)– за визначний внесок у розвиток літературознавства та популяризацію української літератури в Казахстані;

– Голова товариства «Україна-Добруджа» Олена Дімітрова (Болгарія, м. Добрич) – за багаторічну активну українсько-патріотичну, просвітницьку та перекладацьку роботу.

Письменники, науковці, перекладачі, журналісти, митці, громадські діячі та меценати, відзначені за власний доробок, а також – значний внесок у популяризацію рідної культури:

– Композитор, провідний концертмейстер кафедри сценічного мистецтва КНУКІМ Борис Раденко (м. Київ) – за активну діяльність у сфері театральної музичної культури та розвитку української пісні, зокрема за музику до вистави «Панночка» за п’єсою Миколи Гоголя «Вій», до фільму «Таємна операція» та до музичної казки «Пеппі Довгапанчоха»;

– Поет, перекладач Олександр Медко (м. Запоріжжя) – за глибинне філософське осмислення нашої реальності і переклади давньогрецького поета-філософа Парменіда (вперше українською мовою) у книзі «Буття і порожнеча»;

– Письменниця Тетяна Сидоренко (м. Ніжин Чернігівської обл.) – за книгу «Триповісник»;  

– Журналіст, письменник Микола Будлянський (м. Чернігів) – за книги «Розкажіть мені, мамо» та «Орлівка. За батьківськими заповітами»;

– Підприємець, науковець, меценат Володимир Хоменко (м. Київ) – за визначну благодійну, громадську і міжнародну діяльність;

– Журналіст Віталій Назаренко (Чернігів) – за значну журналістську діяльність;

– Фотожурналіст, фотохудожник Микола Тищенко (м. Чернігів) – за значну творчу діяльність;

– Професор Ігор Рассоха (Харків) – за науково-публіцистичну книгу «Справжність Велесової книги: науковий доказ»;

– Дослідник історії української старовини, прозаїк, публіцист, голова Історико-краєзнавчого товариства «Ічнянщина» Микола Терещенко (м. Ічня Чернігівської обл.) – за вагому творчу та громадську діяльність;

– Письменник, дипломат Володимир Карачинцев (м. Львів) – за книгу філософської лірики «Видименевидиме», яка представляє глибини буття у цілісній картині світу в контексті вічності;      

– Народний чоловічий вокальний квартет «Пісенне джерело» Харсіцького сільського будинку культури:  Володимир Мокієнко, Михайло Кривчун,  Микола та  Іван Хижняки (с. Харсіки Чорнухинського р-ну Полтавської обл.) – за значний внесок у популяризацію українських пісень та творчості Григорія Сковороди.   

Оголошено імена лауреатів премії ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за 2019 рік » [Електронний ресурс].- Режим доступу:  http://bukvoid.com.ua/events/premii/2019/08/08/113932.html. - Назва з екрану.
Премія імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Премія_імені_Григорія_Сковороди_«Сад_божественних_пісень»Премія_імені_Григорія_Сковороди_«Сад_божественних_пісень». – Назва з екрану.
Премія «Сад божественних пісень» » [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://ukrainka.org.ua/sad-bozhestvennykh-pisen. - Назва з екрану.

 

 Складач: Озерна Н., гол.методист відділу організаційно-методичної та інформаційно-бібліографічної роботи ЦБ